24.05.2009

Her Lüks Saat İsmini Haketmiyor

Yanında bir kadının ayakkabı tıkırtısı yerine bileğinde kaliteli bir saatin tıkırdamasını tercih edecek erkek sayısı çoktur. Hatta bazıları içinde her gömlek rengine karşılık lükssaat sekmentinden ayrı bir model bulunduran kolleksionlarıyla övünürler . Ama bazı lükssaat markaları neyazık ki herzaman söz verdikleri kaliteli ürünleri sunamazlar.




Bir saati bir ömür boyu kullanma düşüncesi artık eskidi diyor Ostfildernde yayınlanan saat dergisinden Martina Richter. Bunun sebebide Lüks parçaların gittikçe daha uygun fiyatlara sahip olması. Tabii Top Markaların saatlerinde fiyat düşüşü söz konusu değil.

Internette mesela eBay de saat kategorisinde fantastik isimleriyle, kaliteleriyle ünlü Genf yada Glashüteyi çağrıştıran yeni markalar indirimli fiyatlarla!!! sunulur. Kasalarıyla, ibreleriyle düğmeleriyle ve saatin özel yaşamına bir göz atmamızı sağlayan cam alt kapaklarıyla saat fiyatlarını biraz bilen uzman olmayan birisinin gözünde en az 1000 Euro'luk bir modelmiş izlenimi yaratırlar.

İşin sırrı Çinde çözülüyor

Bütün bu göz boyamaların yanında 250 Euro gibi indirimli bir fiyat görülür ama sakın kelepir mal bulduğunuzu düşünmeyin. İşin sırrı genelde çinde. Birçok batılı üreticinin ürünlerinin kasalarını, panolarını ve ibrelerini üretimini üstlenen çin firmalarının yanında birde Katalogtan bir model seçip, modelin dizaynında oynadıktan sonra ona birde fiyakalı isim verip ürününüzü sipariş edebileceğiniz şirketlerde mevcuttur, kısa bir araştırmayla bunları internetten kendinizde bulabilir ve belkide kendi isminizle bir model piyasaya sürebilirsiniz.

Mesela Hongkongta bulunan "MillionSmart" bu tür siparişleri alan Tedarikçilerden birtanesidir. Firma ismindende anlaşılacağı gibi tek satış yapılmamaktadır.

Çin üretimlerinde Tamir imkanı yok

Dortmundlu saat ustası Hans Balster çin malı saatleri tamir için sık sık masasında bulmaktadır, bu aradada kendisine birdaha tamirini üstlenmeyeceği markaların bir listesini yapmış.

Bu listeyide uhrmacher-balster.de adresinde açıklamış.
(Listeyi Görmek için burayı tıklayın)
Kendisinin çıkardığı sonuca göre bunların Kasaları en iyi kısımları, mekanik tarafından bakıldığında ise çoğu berbat. Ve yedek parça bulmak imkansız.

Yalnız diğer yanda Ingersoll gibi markalar da var. Ingersoll üretimini çinde yapmasına rağmen çok sıkı kalite kontrolleri ve kullanışlı bir servis anlayışıyla 200 Euro civarındaki ürünlerini Rolex bayiilerine kadar sokmayı başarmıştır.

Zaten Ingersoll firmasının yöneticisi Werner Kwiatkowski'nin de dediği gibi "Biz herşeyi Çinle birlikte yapıyoruz ve Biz en iyi Çinli olmayı istiyoruz." Malzeme ve işçilik kalitesinin henüz isviçre standartlarında olmadığını ama bu konuda çalışıldığını ekleyen Kwiatkowskinin yüksek arıza oranı içinse farklı bir açıklaması var "Bizim saatlerimiz kullanılıyor, Breitling dolapta duruyor."

Çin Saatleri'ni tanımak için 10 İp Ucu

-İstenen fiyatla gerçek fiyatı olduğu söylenen fiyat arasındaki olağan üstü uçurum

-Bir sürü güsterge ve düğmeli Kronograf stili

-Şov etkili gösterge paneli, saatin çalışmasını gösteren açıklık gibi

-Geleneksel duyulan tanınmamış marka isimleri

-Nisbeten sade ve basit makine

-Makinanın isviçre yada japon kökenine dair hiç bir bilginin olmaması

-Ürünün sadece internette satılması

-Lux, orjinal gibi süslü ifadeler

-Markaya ait Web adresinin olmaması yada yabancı ve şüpheli adreslerin verilmesi
-Aynı modelin farklı markalar tarafından sunulması.
- İlgili açıklamalar için: http://www.uhr-forum.de/.


Makinanin orjinini gizleme oyunu
Mekanik saatlerin kalbi makinalaridir ama bunu sadece cok büyük ve cok önemli üreticiler kendileri tasarlayip üretirler. Digerleri bunu belli sayida kaynaktan saglarlar, bir coklari makinalarini Isvicreden, Swatch un kardesi Etadan temin ederler. Ama tabii Seiko yada Citizen-Miyota gibi Japon makinalarida saat severler tarafindan tercih edilirler.

Eger bunlardan birisi degilse makine büyük ihtimalle Cin yada Rus yapimidir.
Ruslar saat yapiminda büyük bir gelenege sahiptirler, Poljot yada Vostok´un saglam makinalari nisbeten kaliteli saatlerde bulunur. Bu diger isimlerin kötü oldugu anlamina gelmez: Cünkü bazi isvicre makinalari legal bir sekilde uzak doguda aslina uygun olarak yapilmaktadir. Patent haklari bitmistir.
Çin Markalarının listesi için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.