26.07.2009

TELEMETER

Tıpkı Tachymeter cetveli gibi bazı Kronograflar kadranlarında Telemeter cetveli bulundururlar. Kadranda ki Telemeter bölümü uzakta ki bir olayın bizden ne kadar uzakta gerçekleştiğini tespit etmeye yarar, Bunu yapabilmenin şartı da olayın görülebilir ve duyulabilir olmasıdır.
Olay meydana gelir gelmez kronograf çalıştırılır, ve bu olay neticesinde meydana gelmiş ses dalgası bize ulaştığında ise kronometre durdurulur, o anda saniye kolunun gösterdiği değer bizim ile olay mahali arasında ki mesafeyi kilometre yada mil cinsinden verir. Saatlerde ki bu telemeter bölümü ses hızı baz alınarak hesaplanmış bir cetveldir.




KULLANIMI:

Mesela uzakta görülen kötü hava habercisi kara bulutlar arasınadan şimşeğin çakmasıyla, sesinin gelmesi arasındaki süreyi ölçtük, saatin saniye kolu telemeter cetveli üzerinde 1600 metreyi gösterdi, buna göre kötü hava durumunun bizden 1600m uzakta olduğunu anlarız. Bu özellikle denizciler ve pilotlar için faydalıdır ve pilot saatlerinde de Telemeter fonksiyonuna tıpkı navi timer ve tachymeter gibi sıkça rastlanır.

örnek olarak aşağda linklenmiş Oris pilot saati gösterilebilir:

Yada aynı şekilde telemeter skalasından ilerde patlayan bir bombanın bizden ne kadar uzakağa düştüğünü hesaplamak içinde yararlanılır, bu yönüyle telemeterli bir saat askerler tarafından da tercih edilir.

22.07.2009

Festina




Üretimine Isviçrede başlamış olan Ispanyol firması Festina. Bisiklet yarışlarının tartışılmaz lideri Tour Chrono'suyla unutulmazlar arasına girmeyi başarmıştır. Almanyada ki en basarili saat markalari arasindadir.



FESTINA GRUBUNUN YÜKSELİŞ HİKAYESİ

La Chaux-de-Fonds'da kuruluş 1902'lere dek uzanır. Festina haricinde Candino ve lüks markalardan Jaguar da gene ispanyol Festina grubuna aittir. Festina isminin uluslararası arenada kendini duyurması 1994 de Festina bisiklet takımının Tour de France takım değerlendirmesini kazanmasıyla başlamıştır. 1998 de Isviçrelilerce Bisiklet turlarında resmi kronometre seçildi (aynı şekilde Giro d’Italia ve Vuelta a Espana Turlarında da) ve 2005 de Festina Geleneksel Futbol klubü TSV (1860 München) nin ana sponsoru oldu. 2003 de Festina çoktan 65 ülkede satılıyordu ve Almanyada bugün de en başarılı ilk on firma arasındadır.

FESTINA GRUBUNA AİT DİĞER MARKALAR

Festinanın yanında, Candino ve Jaguar gibi Lotus, Calypso ve Perrelet markalarıda Festina grubuna aittir.

Çekirdek marka Festina www.festina.de adresinde modellerini 4 grupta toplamış, bunlar: Trend, Sport, Klasik ve Gold. Temel olarak Analog göstergeli saatler üreten, Festina kolyeksiyonunda dijital göstergesi bulunan bir kaç dalgıç saati de bulundurmakta.


21.07.2009

Aeronautec Saatler

'69 Great Hampton Street in B18 6EW Birmingham' adresinde The German Masters Ltd tarafından üretilen Aeronautec havacılar (pilotlar gözlemciler) ve denizciler için teknik değeri yüksek saat üretim programının ismidir.

www.aeronautec.com adresi ziyaret edildiğinde saat modellerinde ingiliz etkisinin gizlenemediği görülür. Aeronautec saat modelleri küçük seriler halinde bulunur, bunlar Magellan, Seahavk ve Skydiver serileridir.

Kadrandaki detaylı çalışma ikna edici incelikte. Fonksyonelik bakımından saatin kolay okunabilmesi hakkında bir itiraza gerek yok. Gizli kalmis saat markalari arasinda Aeronautec önemli bir yer tutar.

17.07.2009

Analog Saat ile Yön Bulma

Anolog saat ve dakika göstergeli saatler, güneşin konumunu rehber almak suretiyle pusula olarak kullanılabilir. Bu, güneşin belirgin konumda olup olmayışına ve saatin doğru zamanı göstermesine bağlıdır. Eğer saat derecelendirilmiş bir bezele sahip ise bu, açıortayı bulmak için kullanılabilir (orta-nokta). Saati kolunuzdan çıkarın ve akrep güneşi işaret edene kadar çevirin. Açıortayı (orta-nokta) akrep ve saat 12 arasında ayarlayın. (18.00 ve 06.00 arasında, akrep ve 12 arasındaki büyük açıyı alın). Bu güneyi gösterir.



Güneyin konumunu belirledikten sonra, diğer yönleri de buna göre tayin edebilirsiniz. Eğer saat döner bezel ve pusula göstergeli bir saat ise, güney haricindeki diğer tüm yönleri de belirlemek oldukça kolaydır. Bu tür bir saatte, aşağıdaki yöntem izlenir: Saati bileğinizden çıkarın ve pusula bezelini kullanın ve akrep ile saat 12 arasındaki açıyı hesaplayarak Güney’i bulabilirsiniz. Akrebi güneş yönünde çevirerek ve pusula bezelini kullanarak yönleri bulabilirsiniz.

16.07.2009

Yatçı Saatleri


Yat yarışçıları iyi bilirler yarış bazen henüz regatadayken kazanılır. Bu nedenle yatçı saatlerinde regata zamanını iyi ayarlayabilmek için özel bir kronometre bulunur. Regata zamanı nedir peki? Regata zamanı yarışçıların yarış başlamadan önce regatada geçirdikleri süredir. Bu süre ilan edildikten sonra yarışçılar yelkenli teknelerini öyle iyi yönetmelilerdir ki, bu süre sonunda yarış başladığında başlama çizgisine en yakın durumda bulunabilsinler. Bu şekilde yetenekli yarışçılar daha yarışın başında rakiplerine üstünlük sağlarlar.

15.07.2009

Replika Saatler



Her geçen gün daha çok zengin lüks saatlerin replikalarına yöneliyor, bunun ilk sebebi replika saatlerin gittikçe daha kaliteli görünüm kazanmaları, diğer bir sebebi de çevresinde zaten mevki sahibi, mali durumu ortada olan bir insanın kaliteli bir saat takması beklenen bir durum olduğu için o ne taksa kimse taktığının sahte olup olmadığını sorgulamaz.

Ancak yinede dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar var yoksa rezil olmak işten bile değil. Mesela ilk önce saatin orjinali iyi tanınmalı, çünkü bir çok çin malı sahte saatte orjinalindeki kronometre yerine takvim göstergeleri yer değiştirmiştirtir, daha açık ifadeyle örneğin tüm göstergeleri çalışan Rolex Daytona diye çakma Rolex ilanı ile karşılaştığımızı düşünelim. Rolex Daytona'nın orjinalini bilen birisi bu saatte takvim göstergesi olmadığını sadece kronometre olduğunu bilir. Çakma Rolex'teyse kronometre yerine ay, gün, yıl göstergeleri gibi çinlilerin sevdiği fonksiyonlar bulunur.
Tabii çinde kronometre fonsiyonu tam çalışan Replika saatlerde üretilmekte, yada bu saatlerin makinaları isviçreden Swatch'ın kardeşi ETA'dan temin edilmekte ve sadece usta gözlerin yakalayabileceği farklılıklar içermekte. Yanlız bu tür replikalar internetten alınmaya kalktığı zaman fiyatlar epey yükseliyor, Çin malı en kaliteli replika saatlerin fiyatı halbuki 25 Euro civarı.
Uçuk fiyatlara çıkmayan ve aynı zamandada kendini ele vermeyen replika saat alınacaksa daha ziyade sade modeller, içinde bol göstergesi olmayan saatler tercih edilmeli. Böylelikle saat göstergeleriyle kendi memleketinide göstermemiş olur daha ağır başlı sade görüntüsüyle de fazla şüphe çekmeden orjinal rolünü oynamaya devam eder.

10.07.2009

Yarışçı Saatleri ve Tachymeter


Motor sporları için tasarlanmış saatler kural olarak belirli bir mesafenin ne kadar sürede alındığının ölçülebilmesi gibi ihtiyaçlar için bir kronograf fonksiyonu ile donatılmışlardır. Bunun dışında yarışçı saatlerinde vazgeçilmez olarak aracın ortalama hızını ölçmeye yarayan bir tachymeter skalasıda bulunur.




İsviçrenin Lordu Tagheuer, motor sporlarında kullanılan GT araçlardan aldığı ilhamla Grand Carrera serisinde geliştirdiği alışılmışın dışında kronometre anlayışıyla klasik kronometrelerden sıkılanlar için yaratıcı bir çözüm sunuyor. (Klibi tıklayınız)




Tachymeter Cetveli Nasıl Kullanılır:



Tachymeter fonksiyonunun bir çok kullanımı vardır bunlardan iki tanesini şöyle açıklayabiliriz,


1- Arası bir kilometreye tekabül eden iki işaretten ilkinin yanından geçerken kronometre çalıştırılır, kronometreli saatlerde genelde 12 üzerinde durgun olan kronometrenin saniyesi ilerlemeye başlar. İkinci işaretin yanından geçerken de yani 1km. lik mesafenin sonunda kronometre durdurulur, bu durumda saniye kolu tachymeter cetvelinde bir hız değerini gösterir. Bu değer aracın o 1km. lik yolu saatte ortalama kaç kilometrekik bir hızla aldığının göstergesidir. Bu genelde hızın çok sık değiştiği ortalama hızın bilinmesinin zorlaştığı türden parkurlarda faydalıdır.



2- Bir diğer alternatif ise 60km. lik bir parkuru kaç dakikada aldığımız ölçülerek ortalama hızı hesaplamaktır. Bu durumda Kronometremizin saniye kolu değil dakika kolu bizi ilgilendirir. Mesela 60 km. lik bir menzilin sonunda kronometremizin dakika göstergesi 30dk. yı gösteriyorsa, Tacymeter skalasındaki 30 dakika konumunda bulunan 120 değeri bizim ortalama hızımızı gösterir.

5.07.2009

Kameralı Saat

Birgün karşılıksız çekini karşılıksız bırakmakta pişkince ısrar eden iş arkadaşınızı tehdit ederken, o bileğindeki şık saati sürekli size doğru tutuyorsa bunun anlamı sizin paranızla aldığı yeni saati size gösterip sizi daha fazla sinirlendirmek olmayabilir. Daha büyük bir ihtimalle o bir kameralı saat ve haklı bile olsanız alehinizde bir delil.

Gelişen teknoloji James Bond filmlerinde gördüğümüz o zamanlar bize çok uzak görünen bir çok akla hayale gelmeyecek icadı hem de çok uygun fiyatlara bizlere sunmakta. Bugünlerde birden çok internet sitesinde ve bir çok siteninde reklam köşelerinde kameralı saatler kendilerini gösteriyorlar. Satışı genel olarak internet üzerinden olan bu saat 4GB a kadar renkli görüntü ve ses kaydedebiliyor. Görüntü ve ses kalitesi gayet iyi olan bu saatin üzerindeki kamerayı görmek nerdeyse imkansız.

Orta okul ve lise çağlarındaki gençlerin yakın dostu aynalar ile yaptıkları masa altı optik deneyler yerlerini çok hızlı bir şekilde dijital görüntüleme sistemlerine bırakıyor. Buda demek oluyor ki üçüncü şahısların haklarını korumak isteyen, öğretmen, müdür ve müdür muavinlerine daha çok görev düşüyor. Saç kontrolü, kılık kıyafet kontrollü gibi klasik masumane kontrollerde yerlerini daha ciddi kontrollere bırakacak gibi gözüküyor.

Stovard Jürgenson Saat Şirketinin Kökeni

Stovard Jürgenson’un kurucusu ve sahibi İbrahim Ökten tam bir saat tutkunu, bu tutkusu ona Malatyalı atalarından geçmiş. 1920’lerin başlarında Türkiye İsviçrenin teknolojik desteğiyle kendi saat sanayisini geliştirmişti. Malatyalı Ermeniler, Yahudiler ve Türkler Hislon ve Tissot ortaklı Nacar gibi saat markaları oluşturdular.



1990’ların başında Offenbach’da üniversitede endüstri tasarımı okurken Frankfurt’ta bir Borsa şirketinde analizci olarak çalışmaya başladı. Bu zaman zarfında saatlere olan ilgisi gittikçe büyüdü ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek zevkli saatleri araştırmaya başladı. Helmut Sinn ile tanıştıktan sonrada kendisine bir Sinn 142 satın aldı.

1993’te saat endüstrisinde kendi işini kurmak için borsa şirketindeki işini bırakmaya karar verdi. 1996’da Maurin saatlerinin üreticisi Paul Kleindienst ile tanıştı. Saat işinden emekli olması gerekiyordu ve Kleindienst Öktene kendi saatini yaratmasını teklif etti. Böylece Maurin in Impuls modeli doğmuş oldu. Bu saat şimdiye kadar test edilmiş 4 kaliteli saatten biri olarak değerlendirildi. Kleindienst emekliliğinden sonra Öktene Maurin markasının haklarını teklif etti, ama o reddetti.
Ökten daha sonra kendi saat markasını yaratmaya karar verdi ve ona hanımının ailesinin Osmanlı imparatorluğuna saat yapan isviçreli büyüğünün adını verdi. Böylelikle Stovard Jürgenson doğdu.

Türk Saati Hislon

Dedelerimizden bizlere hatıra bir saat kaldıysa eğer çok büyük bir ihtimalle bu saatin markası Hislondur.


Bunun sebebi Hislon Malatyada bir Türk markasıydı ve Tissot ile işbirliği olan Nacar gibi o bölgede konumlanmış saat üreticileri için tanınmış bir saat markasıydı.


İsviçre teknolojisinin büyük desteğiyle 1920'lerde Türkiye kendi saat endüstrisini geliştirdi. Malatya bölgesindeki Ermeniler, Yahudiler ve Türkler Nacar (Tissot ortaklığı ile) ve Hislon gibi kendi saat markalarını ortaya çıkardılar.


Hislon saatlerinin mekaniğini isviçreden ithal ettiği için saatlerinin üstüne 'Swiss Made' yazma hakkına da sahipti. Ama bu makinaları isviçrenin çeşitli firmalarından alıyordu ve Türkiyede saatin kasası ve tasarımı geliştiriliyordu.


Bu sebeple Hislon dedelerimiz zamanında Türkiyede çok yaygın bir şekilde kullanılmış ve onların ancak yaşamlarının en önemli anlarında onlara hediye edilmiş çok değerli aksesuvarları olmuştur.

4.07.2009

Gemici Saati

Yıldızlar bize yolda sürekli klavuzluk eder ve zamanın kesin ölçümünü bizden beklerler. Denizcilerin ihtiyaçlarını sağlayacak bir saat söz konusu olunca efsaneleriyle denizlerin hafızasını oluşturmuş eski portekizli denizcilerden daha iyi bir ilham kaynağı bulmak zor. Güvenilir bir saatin olağan üstü dünyaları keşfetmekte kuşkusuz çok büyük yardımı olur.

IWC Portuguese Perpetual mekanik saatlerde eşine rastlanamayacak tam bir teknik meydan okuyuş. O gece ayın ne şekilde görüneceğinden, Hangi ayın kaç çekeceğine kadar her şeyi mekanik bir şekilde otomatik olarak hesaplayıp gösteriyor, tabii dört yılda bir şubatın 29 gün çektiğinide unutmuyor otomatik aksam 4 yılda bir şubat ayında gerekeni yapıyor. Nasıl yaptığına bir göz atmak için klibe tıklayın.

Yılı, ayı, günü ve ay şeklini kusursuz şekilde gösteren göstergeleriyle hayatlarını denizlerde geçirenlerin zamanda kaybolmamaları için gereken herşey bu saat.




3.07.2009

Kameralı Saatler'e örnek bir Model

Resimdeki kamerali saat, görülmeyen mikro kamerasiyla 8 GB lik hafizaya ve sesli cekim özeligine sahip bir ajan aleti. Kayitlari görüntüleyebilmek icin saati bir USB kablosuyla bilgisayara baglamak yeterli.

Kamera, saat bas asagi cekim yaptiginda görüntüyü düz kaydedicek sekilde yerlestirilmistir. Böylece cekim, saat takili kolun dogal pozüsyonunda dogru sekilde yapilabilir.



Teknik bilgiler icin devami yazisini tiklayin,