23.06.2009

Dalgıç Saatleri

Dalgıç saatlerinin özelliği, en başta 200 metreye kadar olan su basıncına ve daha fazlasına dayanabilecek bir su geçirmezliğe sahip olmalarıdır.
Mesela Rolex tarafından üretilmiş nisbeten yeni bir saat modeli olan Deep sea ile 3900 metreye kadar dalmak mümkün.
Dalgıç Saati dalış süresini ölçmek için kullanılır, bu nedenle saat tek yöne döndürülebilen bir çerçeve barındırır. Dalışın başlama zamanının işaretlenebilmesi için bu bu çerçevenin üzerinde başlangıç noktası belirlenmiştir.



Dalgıç saati Dekompresyon tablosuna göre dalış yapılacağı zaman faydalıdır. Üstteki resimde Eichmüller markalı dalgıç saati bu klasik özellikleri taşımaktadır.
(Bu saat Rolex modeli (submariner) olup Rolexin en çok taklit edilen saatlerindendir.)

Bugün artık genel kural olarak dalışlarda dalış bilgisayarları kullanılıyor. Dalış bilgisayarları dalış zamanı ve dalış derinliğine göre kompresyon tablosu değerlerini otomatik vermektedir. Bu nedenle dagıç saati mutlaka gerekli değildir ve tıpkı pilot saati gibi oda daha çok, şık göründüğü için tercih edilir.

18.06.2009

Pilot Saatleri

Pilot saati nedir? Pilot saatleri 20 yüzyılın başlarından beri havacılık ile ilgili meslekler (gözcülük dahil) ve tabii ki pilotlar için geliştirilmiş saatlerdir.

İlk özel pilot saati 1906 da fransız saatçi Cartier tarafından geliştirildi, "Cartier Santos" ismiylede Brezilyalı pilot Alberto Santos Dumont için üretildi. Bu saatin özelliği kolda taşınabilmesiydi. Bu özel saat diğer üreticiler terafından kopyalandı ve daha da geliştirildi. Bu şekilde de Pilotların ihtiyaçlarını sağlayan havacı saatleri ortaya çıkmış oldu.

Ayırıcı Özellikleri:

  • Bu saatler sağlam kasa ve mekanikleri, yeterli doğrulukları, kolay okunabilmeleri ile kendilerini gösterirlerdi. Ayrıca çok yüksek bir Kalite sunarlardı.

  • Bir çok modelde pilot ceketlerinin üzerinden de bağlanabilmeleri için özellikle uzun kayışlar

kullanılmıştı.


  • Bu saatlerde kontrast oluşturmak amacıyla genelde siyah zemin üzerine beyaz yada beyaz zemin üzerine siyah rakkamlar kullanılırdı ve saati gösteren rakkamların yanında sık sık dakikayı gösteren rakkamlarda bulunurdu

  • 12 rakkamı yerine ise genelde dikkat çeken bir üçgen yerleştirilmiştir

  • Gerek rakkamlar ve üçgen gerekse saatin ibreleri parlayıp gecede görülebilmeleri için radyumla kaplanırdı

  • Saatin topuzu özellikle büyük ve girintili yapılırdı, böylelikle saati eldiveni çıkartmadan ayarlamak ve kurmak mümkün oluyordu.

Bugünkü Durum:

Ama birinci dünya savaşından sonra uçağın göstergelerinin monte edildiği panaller bu saatlerin görevlerinide üstlenmiş oldular

Eski pilot saatleri bugün en sevilen kolleksiyon parçalarındandır. Basit görünüşleri ve tarzlarıyla bugün hala meslekten olmayanlarca dahi severek kullanılırlar



Pilot Saatlerinde Tanınmış Marka ve Modeller:

IWC „Mark XI“–„Mark XVI“
Richard Bethge „Fliegeruhr B1“
Breguet „Type XX“
Breitling „Navitimer“
Cartier „Santos“
Fortis Uhren AG
Sinn
Hanhart
Longines „Lindbergh“
Poljot
Revue Thommen
Zeno-Watch
STOWA Flieger




13.06.2009

Navigasyon Hesaplayıcının Kullanımı

Pilot saatlerinin bir çoğunda (özellikle Breitling Navi timer) görmeye alışkın olduğumuz, navigasyon hesaplayıcısı diye türkçeye çevirebileceğimiz fonksyonun nasıl kullanılacağını daha kolay açıklayabilmek için Citizen Sky Havk'ı örnek olarak alalım:



Saatin halkasını "Slide Rule Bezel" kullanarak basit matematik işlemlerinin haricinde uçuş menzilini ve diğer navigasyon hesaplarını yapabilirsiniz. Tabii bu halka bize hesapmakinesi gibi virgülüne değin sonuçlar yerine daha çok yaklaşık sonuçlar verir.

A. NAVİGASYON HESABI:

1- Zaman hesabı:

Problem: 180 Knot ile uçan bir uçak 450 Nautik Mili nekadar sürede alır?

Çözüm: Dış çemberdeki 18 işaretini hız indeksindeki "Speed Index" üçgen işaretine getirin. Bu sayede dış çemberdeki 45 sayısı iç çemberdeki (2:30) sayısını işaret eder. Cevap 2 saat 30 dakikadır.
2- Hız Hesabı:

Problem: 240 Nautik mili 1 saat 20 dakikada alan bir uçağın hızı nedir?

Çözüm: Dış çemberdeki 24'ü iç çemberdeki 1:20 (80) ile bir araya getirildiği vakit hız indeksindeki "Speed Index" üçgen 18'i gösterir. Ve cevap 180 Kt. dir
3- Uçuş Menzili Hesabı:

Problem: 210 Knot'luk bir hız ile 40 dakika yolculuk edilirse ne kadar mesafe kat edilmiş olur?

Çözüm: Dış çemberdeki 21, iç çemberdeki hız üçgeninin önüne getirildiğinde, iç çemberdeki 40 dış çemberde 14'ü işaret eder. Cevap 140 Nautik Mildir.

4- Yakıt Tüketim Oranı Hesabı:

Problem: 30 dakikalık bir uçuşta 120 Galon yakıt tüketildiyse, yakıt tüketim oranı nedir?

Çözüm: Dış skaladaki 12 iç skaladaki 30 ile bir araya getirildiğinde Speed Index üçgeni 24'ü gösterir. Cevap saatte 240 galondur
5- Yakıt Tüketimi Hesabı:

Problem: Yakıt tüketim oranı saatte 250 galon iken, 6 saatte ne kadar yakıt tüketilir?

Çözüm: Dış çemberdeki 25'i iç çemberdeki hız indeks üçgenine denk getirin. 6:00 noktası 15'i gösterir. Cevap 1500 Galon'dur.