Dalgıç saatlerinin özelliği, en başta 200 metreye kadar olan su basıncına ve daha fazlasına dayanabilecek bir su geçirmezliğe sahip olmalarıdır.
Mesela Rolex tarafından üretilmiş nisbeten yeni bir saat modeli olan Deep sea ile 3900 metreye kadar dalmak mümkün.
Dalgıç Saati dalış süresini ölçmek için kullanılır, bu nedenle saat tek yöne döndürülebilen bir çerçeve barındırır. Dalışın başlama zamanının işaretlenebilmesi için bu bu çerçevenin üzerinde başlangıç noktası belirlenmiştir.
Dalgıç saati Dekompresyon tablosuna göre dalış yapılacağı zaman faydalıdır. Üstteki resimde Eichmüller markalı dalgıç saati bu klasik özellikleri taşımaktadır.
(Bu saat Rolex modeli (submariner) olup Rolexin en çok taklit edilen saatlerindendir.)
Bugün artık genel kural olarak dalışlarda dalış bilgisayarları kullanılıyor. Dalış bilgisayarları dalış zamanı ve dalış derinliğine göre kompresyon tablosu değerlerini otomatik vermektedir. Bu nedenle dagıç saati mutlaka gerekli değildir ve tıpkı pilot saati gibi oda daha çok, şık göründüğü için tercih edilir.
Ama yinede kimi saat üreticileri dalgıç saatlerinin görevini dalış bilgisayarlarından tekrar almaya niyetli görünüyor. Aşağıda Momentus'un sınırlı sayıda ürettiği bir saat modeli buna örnek gösterilebilir.
Gelişen teknoloji ve gittikçe küçülen cihazlar sayesinde dalış bilgisayarları yerlerini yavaş yavaş tekrar saatlere bırakmaya başladılar bile, günlük hayatta her nekadar otomatik isviçre yapımı bir saat kadar prestijli olmasalarda, atalarından çok daha uygun olan fiyatları ve elektronik marifetleriyle yeni nesil dalgıç saatleri tekrar ait oldukları yerlerde hizmet vermeye başlayacaklardır.
Aşağıda bir momentus saat modelininin özellikleri örnek olarak sıralanmıştır:
-otomatik dalış modu
-döner çerçeve
-takvim
-alarm
-kronometre
-termometre
-analog / dijital gösterge
-20 atm. Su geçirmezlik
-Seyir Defteri modu
son 4 dalışın bilgilerini hafızaya alma özelliği:
-Dalış adedi
-Dalış ayı
-Dalış tarihi
-Maksimum derinlik
-Dalış süresi
-Dalışa başlanan zaman
-Dalışın bitiş zamanı
-Ortalama derinlik
-En düşük sıcaklık
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.