20.11.2009

Kuzeykutbunun Keşvi - Omega Speedmaster


50 yilin üzerinde insanlarin cesaretinin ve dayanikliliginin denendigi tarihteki büyük olaylara eslik eden Speedmaster Plaisted'in cografik kuzey kutbuna ulasma macerasindada görevini en iyi sekilde yerine getirmistir.


19.04.1968 43 gün 2 saat 30 dakika:


1967 baharinda Ralph S. Plaisted caografik kuzey kutbuna ulasma hedefine nefes kesecek derecede yaklasmisti. Hedefe sadece 370 deniz mili kalmisken siddetli kar firtinasi sebebiyle Plaisted ve ekibi yolculuklarini yarida kesmek zorunda kaldilar.


Ama gelecek yil Plaisted inatciligini gösterip 7 Mart 1968 de Kuzey Grönland Nanchuk-Bucht'dan ikinci denemesini gerceklestirdi. Bu sefer kar motoruna daha kuvvetli bir cekis icin 16 beygirlik güclü motorlar yerlestirdi. Bu sirada kolunda degismeyen sira disi arktik sartlara mükemmel uyumlu Speedmaster bulunmaktaydi.


Beyler Bulundugumuz yerden itibaren her yer güney:


Plaisted hic de düz olmayan buz denizleri ve kör edici kar firtinilari arasinda 1330 km lik kesif yolunu hesaplayabilmek icin bir Sextant ve saati Speedmaster'dan baska bir sey kullanmadi.


Speedmaster eksi elli santigrad derecede bile sarsilmaz bir dogrulukla calisti ve Plaisted 90 dercelik aciya, gercek kuzey kutbuna (cografik kuzey kutbuna) ulasabildi.


Bunun üzerine birlesmis milletler hava kuvvetlerine ait bir ucak kesif bölgesinin üzerinden gecerken bir telsiz baglantisiyla kesvi dogruladi; Beyler bulundugunuz yerden itibaren her yer güney.

Böylelikle Speed Master tarihteki saat hikayelerine bir yenisini eklemis oldu.