10.07.2009

Yarışçı Saatleri ve Tachymeter


Motor sporları için tasarlanmış saatler kural olarak belirli bir mesafenin ne kadar sürede alındığının ölçülebilmesi gibi ihtiyaçlar için bir kronograf fonksiyonu ile donatılmışlardır. Bunun dışında yarışçı saatlerinde vazgeçilmez olarak aracın ortalama hızını ölçmeye yarayan bir tachymeter skalasıda bulunur.




İsviçrenin Lordu Tagheuer, motor sporlarında kullanılan GT araçlardan aldığı ilhamla Grand Carrera serisinde geliştirdiği alışılmışın dışında kronometre anlayışıyla klasik kronometrelerden sıkılanlar için yaratıcı bir çözüm sunuyor. (Klibi tıklayınız)




Tachymeter Cetveli Nasıl Kullanılır:



Tachymeter fonksiyonunun bir çok kullanımı vardır bunlardan iki tanesini şöyle açıklayabiliriz,


1- Arası bir kilometreye tekabül eden iki işaretten ilkinin yanından geçerken kronometre çalıştırılır, kronometreli saatlerde genelde 12 üzerinde durgun olan kronometrenin saniyesi ilerlemeye başlar. İkinci işaretin yanından geçerken de yani 1km. lik mesafenin sonunda kronometre durdurulur, bu durumda saniye kolu tachymeter cetvelinde bir hız değerini gösterir. Bu değer aracın o 1km. lik yolu saatte ortalama kaç kilometrekik bir hızla aldığının göstergesidir. Bu genelde hızın çok sık değiştiği ortalama hızın bilinmesinin zorlaştığı türden parkurlarda faydalıdır.



2- Bir diğer alternatif ise 60km. lik bir parkuru kaç dakikada aldığımız ölçülerek ortalama hızı hesaplamaktır. Bu durumda Kronometremizin saniye kolu değil dakika kolu bizi ilgilendirir. Mesela 60 km. lik bir menzilin sonunda kronometremizin dakika göstergesi 30dk. yı gösteriyorsa, Tacymeter skalasındaki 30 dakika konumunda bulunan 120 değeri bizim ortalama hızımızı gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.