16.07.2009

Yatçı Saatleri


Yat yarışçıları iyi bilirler yarış bazen henüz regatadayken kazanılır. Bu nedenle yatçı saatlerinde regata zamanını iyi ayarlayabilmek için özel bir kronometre bulunur. Regata zamanı nedir peki? Regata zamanı yarışçıların yarış başlamadan önce regatada geçirdikleri süredir. Bu süre ilan edildikten sonra yarışçılar yelkenli teknelerini öyle iyi yönetmelilerdir ki, bu süre sonunda yarış başladığında başlama çizgisine en yakın durumda bulunabilsinler. Bu şekilde yetenekli yarışçılar daha yarışın başında rakiplerine üstünlük sağlarlar.
Aşağıdaki video'da Tag Heuer Aquaracer ile yarışan sporcunun saatini nasıl kullandığı
görülmektedir.(Klibi tıklayınız).




Yarış başladıktan sonra ise artık yapılacak tek şey bitiş çizgisine kadar geçen süreyi ölçmektir, bu normal bir kronometre fonksiyonudur ve genelde yat yarışçıları için tasarlanmış saatlerde bu ikinci kronometre tipide, örnekte ki Aquaracer'da görüldüğü gibi, mevcuttur.

Aquaracer'ın aksine mekanik yatçı saatleride vardır, Rolex Yatch Master 1 ve 2 buna örnektir, ama bunların yapabildikleri tabii quarz saatlerdeki kadar kapsamlı olmasada, müsabaka alanının dışında daha karizmatik bir duruş sergilerler.